Segons el text de la declaració, l'acord es pren davant la dimensió del drama humanitari que suposa aquest conflicte, ja que “les institucions i els governs de tota la Unió europea hem d’adoptar mesures i ampliar les respostes que fins ara són insuficients. Xàtiva i els seus ciutadans i ciutadanes sempre han estat solidaris i sensibles a totes aquelles situacions d’injustícia”.

L'acord de la junta de portaveus contempla, a més de la declaració de Xàtiva com a ciutat refugi, l'inici d'un procediment per adherir-se a la xarxa municipal d'acollida a refugiats polítics siris. També es durà a terme la constitució, per la via d’urgència, d’una comissió específica d’atenció als refugiats per atendre l’eventualitat de rebre a la nostra ciutat a persones que fugen de la guerra.

La comissió estarà presidida per la regidora de Benestar Social, Xelo Angulo i coordinada per Joan Bou, un assessor extern expert en programes de cooperació internacional i justícia social. L'inici de l'expedient es va produir el 4 de setembre, com a fruit de les res mantingudes el dia anterior per la regidora amb el portaveu de l'Ajuntament de València, Joan Calabuig i representants de la Diputació i la Generalitat per coordinar totes les actuacions que després es portaran endavant a nivell municipal.

Formaran part de la comissió els titulars de les àrees de la Corporació que estan implicades en aquest dispositiu: Cultura i Patrimoni Històric-Artístic, Hisenda, Participació Ciutadana, Educació, Urbanisme i Prestacions Sanitàries, a més de regidors nomenats pels grups municipals Popular i de Ciudadanos.

A més, integraran la comissió representants d'ONGs i altres entitats amb implantació local i amb experiència en atenció a immigrants. Es convidarà a participar a les entitats bancàries de la ciutat que tinguen obra social. La resta de regidors del plenari que vulguen treballar en aquest dispositiu podran participar de les res de la comissió.

Operatiu especial

Entre les accions de l'operatiu especial, figura la realització d'un inventari dels immobles municipals on eventualment es puga donar acollida a refugiats. Una altra de les línies de treball és l'elaboració d'un pla local de sensibilització i conscienciació ciutadana. També s'establirà un pla d'integració amb l'ajuda de les ONGs i entitats col·laboradores.

Per tal de canalitzar les aportacions ciutadanes a aquest esforç solidari col·lectiu, s'establirà un procediment de coordinació de recursos particulars. Hi haurà un formulari a la web municipal on els veïns i veïnes de Xàtiva podran indicar quin tipus d'ajuda volen oferir: habitatges, donacions de material, ajuda econòmica, etc. Aquestos oferiments també es podran presentar mitjançant instància per registre d'entrada de l'Ajuntament.

Una vegada constituïda la comissió d'atenció als refugiats, es faran públics els recursos disponibles i es concretaran els detalls d'aquesta mesura solidària de l'Ajuntament de Xàtiva. Cal recordar que aquestes accions es desenvoluparan en coordinació amb la Generalitat Valenciana i que el nombre d'acollits vindrà determinat per les directrius que marque el govern central.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Review Overview

Summary

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *