Concretament, es realitzarà una aproximació a la figura de Jose Rios Chinesta, mestre  d’obres del Magatzem de Ribera, un dels millors exemples d’arquitectura eclèctica-modernista del país.

Paula Lozano, regidora de Turisme, ha recordat que l’objectiu que tenen estes rutes és donar a conèixer als veïns de Carcaixent el patrimoni que tenen més a prop, “sovint no prestem atenció a edificis pels quals passem tots els dies, tenim un ric patrimoni i és important que comencem a valorar-lo nosaltres mateixos ja que hem de ser els principals ambaixadors de la nostra ciutat”. Per altra banda, la regidora ha animat a participar en esta ruta ja que és una bona manera d’introduir-se en la cultura modernista de cara a la celebració de la fira Modernista el proper més de juny, “ les rutes són una bona manera d’acostar-se al món del modernisme d’una forma didàctica i propera, en un context d’oci del que pot formar part tota la família”, ha afegit.

Respecte a la figura de Rios Chinesta, un dels aspectes més sorprenents de l’autor del Magatzem de Ribera és que no tenia formació com arquitecte: era mestre d’obra. José Rios Chinesta, fill de fusters, va ser un autodidacta que estava atent a totes les novetats arquitectòniques que venien d’Europa i que es va atrevir a incorporar-les als seus edificis. A més, dins de la dinàmica modernista, va tenir una cura especial en els detalls dels seus edificis, que donen a la seua obra un acabat excel·lent: balconades de forja, reixes, portes treballades… que són obres d’art i configuren el paisatge urbà de Carcaixent.

Ben relacionat amb la burgesia local, José Rios Chinesta va edificar cases i magatzems per algunes de les famílies més importants de la seua època. Potser el millor exemple d’açò va ser la relació que va mantenir amb la família Ribera per als quals va construir, a més del Magatzem, la Vila San José a les muntanyes del Realenc i va ser responsable de la reforma de la casa pairal dels Ribera, al Carrer Julià Ribera.  A banda d’aquestes edificacions, trobem els rastres del seu mestratge en altres edificis de Carcaixent.

I resseguint estes rastres escampats per la ciutat, el proper diumenge 21 de febrer, la ruta que ha preparat l’Àrea de Turisme descobrirà la figura del mestre d’obra per poder entendre quina era la societat que va propiciar la construcció d’edificis tan representatius i agosarats. Una societat que l’expansió del conreu dels cítrics va revolucionar: es va multiplicar la població, van aparèixer nous comerços, noves propostes culturals, es van configurar nous barris, es publicaven diaris,  hi havia una gran mobilització social… Una societat moderna i complexa que ens va deixar un patrimoni que ara posem en valor i que serà plenament visible a la Fira Modernista que la societat carcaixentina prepara per al proper més de juny.

Per a inscriure’s en la ruta podeu cridanr per telèfon al 962457667 o al 962457666 o per correu electrònic a turisme@ayto-carcaixent.es. L’eixida està prevista a les 9:30 hores al Passeig (estàtua) i la visita té un preu de 7€ amb esmorzar inclòs.

Bisbal Paelles Monumentals te ha ofrecido esta noticia

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Review Overview

Summary

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *