Presentar mocions al plenari o plantejar la convocatòria de consultes ciutadanes són algunes de les possibilitats que obri als veïns d’Ontinyent la nova Carta de Participació Ciutadana de la ciutat. El document suposarà “un salt qualitatiu en transparència i una nova eina per afavorir la democràcia participativa”, en paraules de l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, qui acudia a l’acte de presentació del document juntament amb el Regidor de Participació Ciutadana, Manuel Ruiz; i els Primer i Segon tinents d’Alcalde, Josep Francés i Rebeca Torró.

L’article 12, que permetrà als veïns presentar mocions al plenari, i el 35, que articula el plantejament de consultes per iniciativa ciutadana, eren destacats per Manuel Ruiz com a  “dos botons de mostra del pas que donem amb aquest document per avançar cap a una democràcia participativa que vaja més enllà de l’actual democràcia representativa a la què estem”. D’aquesta manera, bastarà comptar amb la signatura de 250 ciutadans, tant a través d’una associació com a nivell individual, per dur al plenari alguna qüestió d’interès general (fins ara la ciutadania sols podia plantejar preguntes); mentre que a les consultes ciutadanes, aquells temes que compten amb el recolzament de 1000 persones també sobre assumptes d’interès general, seran traslladats per al seu tractament al consistori i, si s’estima escaient, derivar en una consulta ciutadana, a mode de referèndum.

Des del Govern d’Ontinyent s’ha recordat que l’actual document que regula la participació ciutadana, que datava de l’any 1996, havia quedat desfasat i necessitava una profunda revisió per adaptar-lo a les noves circumstàncies i respondre així a la demanda que feia la ciutadania al respecte. El Primer Tinent d’Alcalde, Josep Francés, posava de relleu que des del Govern d’Ontinyent “Creiem que els ciutadans han de participar més de la vida de la ciutat i per això potenciem els mecanismes de la Participació Ciutadana amb esta revisió, que prova que el Govern té un interès real per escoltar a les persones”, destacava. Per la seua banda, la Segona Tinent d’Alcalde, Rebeca Torró incidia en què el Govern està sent transparent en totes les seues accions del dia a dia, i anar un pas més enllà en la Participació Ciutadana és el següent pas, raó per la qual feia una crida a la ciutadania “a implicar-se en allò que passa a la seua ciutat, per tal que està participació siga possible”, manifestava.

A la Carta de Participació Ciutadana canvia el model de participació mitjançant un renovat organigrama format per 9 consells sectorials: el Consell dels Barris; el Consell Econòmic i Social; el Consell de Medi Ambient; el Consell de Cultura; el Consell de Cooperació; el Consell de Benestar Social; el Consell Escolar; el Consell de Joventut i el Consell d’Esports; quedant pendent la constitució del Consell Agrari. Cada Consell tindrà un representant al “Consell de Ciutat”, del que també formaran part un representant de cadascú dels grups polítics municipals, amb l’Alcalde com a President i el Regidor de Participació Ciutadana com a Vicepresident. El Consell de Ciutat tindrà com a principals competències el tractament de temes considerats “fonamentals”, com ara l’elaboració de plans estratègics, modificacions del PGOU o l’anàlisi dels pressupostos municipals o les ordenances fiscals.

L’Alcalde tenia paraules d’agraïment per a tots els agents socials que han participat activament a l’elaboració de la Carta, així com per la tasca de tots els Regidors “i molt especialment al de Participació Ciutadana, Manuel Ruiz per l’impuls que ha donat a tot aquest moviment”. Jorge Rodríguez assenyalava que “més enllà de declaracions en favor de la transparència o la participació, el moviment es demostra caminant. Hem de crear les ferramentes perquè així siga, i amb aquest document tenim una eina més i un nou pas dins de la regeneració democràtica per la qual hem apostat des del primer moment”, concloïa l’Alcalde d’Ontinyent.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Review Overview

Summary

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *