L’objectiu principal del programa de senderisme es donar a conéixer els nombrosos recursos ecològics, naturals, botànics i patrimonials, així com els espais singulars i zones naturals protegides que rodegen la Vall. Mitjançant aquest projecte la Mancomunitat vol oferir un turisme natural, ecològic i sostenible.

El president de l’entitat, Juan A. Puchades Arce, ha manifestat: “el que va començar com una simple afició, la de caminar a l’aire lliure, s’ha convertit en un esport complet que cada dia capta més adeptes”, ha continuat: “caminar és un dels exercicis físics més senzills, còmodes i complets que existeixen a dia de hui”.

“Per als amants de la natura, el senderisme és una de les millors opcions ja que a més de ser una excel·lent  activitat física presenta el paisatge i els recursos culturals com valor afegit a les rutes” ha conclòs el President.

El passat dissabte 26 d’octubre, a les 9 del matí, es van concentrar a l’Ajuntament d’Ontinyent més de 40 participants per tal de realitzar la ruta Morera i el reg de la Vall Seca. L’itinerari va començar en l’ermita de la Morera, camí de la venta Vella fins a la font de la Teula i d’ací pel GR-7 a la font del Moro i al brollador de la vall Seca. Des d’ací van remuntar la serra de l’Ombria per l’assagador del Pla fins la senda dels enginyers, per la que van avançar travessant el barranc Aspre. Passat l’esmentat barranc, abandonaren la senda a l’altura de la venta Vella. Seguidament van reprendre de nou en sentit invers el camí de la venta Vella, desviant-se uns metres per descobrir el principal partidor de la sèquia de la vall Seca. Des d’ací van tornar a l’ermita, on van poder entrar i conèixer el temple.

El recorregut va mostrar  una part de la serra de l’ombria i del secà d’Ontinyent al voltant de la partida de Morera, un topònim molt conegut que dona nom a una ermita, una font i un noble mas. Amb l’excursió van conèixer antigues i extenses finques que, tot i ser típicament de secà, gaudeixen d’una històrica i xarxa de reg construïda al segle XV i que encara hui funciona perfectament, regant més de 12 finques. Van descobrir el naixement de la vall Seca (el topònim d’arrel àrab) origen de l’antiga sèquia de reg, així com partidors i altres infraestructures hidràuliques. Al mateix temps van visitar la font de la teula, la senda dels enginyers, trams molt interessants del GR-7, el barranc Aspre, alguna curiositat botànica com la singular Caralluma munbyana i l’ermita de Morera, començada a edificar en 1909 i amb una configuració emulant el gòtic.

El passat diumenge 27 d’octubre, es van reunir en l’Ajuntament de Salem al voltant de 100 senderistes per tal de realitzar  la ruta per la senda dels nevaters de Salem a la Barcella (SL-CV 122). Durant el recorregut van gaudir d’un conjunt de pous, caves i neveres ben obrades com la nevera del Castellet, la del Paller, la del Fonto, etc. Van seguir per la font de la Barcella i el barranc de les Coves fins a la caseta del Sastre, on van poder gaudir de les magnífiques vistes de la Penya del Benicadell. Van enllaçar amb la pista forestal que puja fins l’alt de la Barcella, on van trobar les neveres del Paller i del Castellet, així com les restes de l’antic santuari ibèric i les del castell islàmic dels s. XII – XIII, als peus del qual vam trobar la nevera de la Barcella, que fou l’últim punt abans de tornar al municipi de Salem.

Per a més informació www.valldalbaida.com La Vall d’Albaida, disfruta-la amb els 5 sentits.

Organitza: Departament de Turisme de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida.

Col·laboren:  Ajuntaments de la Vall d’Albaida i centres excursionistes de la comarca. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Review Overview

Summary

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *