El 18 de juliol de 1936, la mobilització dels treballadors revolucionaris i la lleialtat d’un sector de l’exèrcit i de les forces de seguretat (Guardia Civil, Guàrdies d’Assalt, Carrabiners) van impedir el triomf absolut del colp d’estat.

Començava d’aquesta manera una llarga guerra civil en què la Vall d’Albaida va romandre sempre a la reraguarda del territori dominat per la República.

L’historiador Antonio Calzado enceta amb aquestes paraules el text publicat al nostre Calendari de Festes, Tradicions i Gastronomia de 2013 que dedica l’apartat històric a la Guerra Civil a la Vall d’Albaida. Els fets dramàtics d’aquells anys, que han marcat generacions de valencians, però també els projectes, il·lusions, i els avanços socials estroncats amb la victòria de l’alçament militar, centraran el cicle de conferències que arranca aquesta mateixa semana amb la participació de la professora M. Carmen Agulló.

La professora titular del Departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació de la Universitat de València parlarà sobre l’elevació del paper públic de les dones i el seu important paper a la reraguarda en la conferència “De súbdites a ciutadanes: l’accés a la modernitat de les dones en la II República (la Vall d’Albaida 1931-1939)”. Aquesta conferència inaugural del cicle será dissabte 11 de maig, a les 11.30 h, al Museu de Titelles d’Albaida. L’acte tindrà una segona part, amb una visita guiada a la cova del Vall, utilitzada durant el conflicte bèl·lic com a refugi.

El programa de conferències s’allargarà fins al 5 de juliol, amb les dels professors Antonio Calzado (La Guerra Civil al País Valencià i la Vall d’Albaida) a Benigànim; Joan Josep Torró (L’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent i la sanitat en guerra) a Bocairent; Ferran Archilés (La identitat valenciana i el valencianisme polític durant la Guerra Civil) a Llutxent; Vicent Terol (Les cendres de la revolució: els arxius i les biblioteques de la Vall d’Albaida i la Guerra Civil) a la Pobla del Duc; i Agustí Ribera (El patrimoni material de la Guerra Civil a la Vall d’Albaida. Recurs turístic i cultural) a Ontinyent.

Les conferències de Benigànim, Llutxent i la Pobla del Duc tindran, a més, activitats afegides. A Benigànim es complementarà amb un sopar basat en receptes de l’època, en col·laboració amb el col·lectiu El Ganxo. A Llutxent, el col·lectiu El Surar presentarà el monogràfic "La causa general de Llutxent" de M. Jesús Pérez Espí, de la col·lecció "El cau de la rabosa i guiarà una visita per la població. I a la Pobla del Duc aprofitarem per a fer una àmplia visita als refugis de guerra.

La Guerra Civil a la Vall d’Albaida · Cicle de conferències

Dissabte 11 maig

11.30 h “De súbdites a ciutadanes: l’accés a la modernitat de les dones en la II República (la Vall d’Albaida 1931-1939)”. L’elevació del paper públic de les dones i el seu important paper a la reraguarda.

– Conferència de M. del Carmen Agulló Díaz, professora titular del Departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació de la Universitat de València.

Museu de Titelles d’Albaida.

A continuació, visita guiada a la cova del Vall.

Divendres 24 maig

20.00 h “La Guerra Civil al País Valencià i la Vall d’Albaida”. Una síntesi de les noves contribucions del conflicte bèl·lic a les terres valencianes i a la nostra comarca, un espai geogràfic clau per al govern republicà.

– Conferència d’Antonio Calzado, professor associat del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Valencia.

Sala d’actes de l’Aula Jove de Benigànim.

Després de la conferència, tindrem un sopar amb receptes culinàrires de l’època.

Col·labora Col·lectiu cultural el Ganxo.

Divendres 7 juny

20.00 h “L’Hospital Militar Internacional d’Ontinyent i la sanitat en guerra”. L’experiència de solidaritat europea d’aquest Hospital i les actuacions en matèria de sanitat militar.

– Conferència de Joan Josep Torró i Martinez, professor associat del Departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació de la Universitat de València.

Sala Joan de Joanes de Bocairent.

Dissabte 15 juny

20.00 h “La identitat valenciana i el valencianisme polític durant la Guerra Civil”. La pervivència de la identitat valenciana en els discursos polítics i l’evolució del valencianisme polític.

– Conferència de Ferran Archillés, professor ajudant, doctor del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de València.

– Presentació de "La causa general de Llutxent" de M. Jesús Pérez Espí, monogràfic núm. 10 de la col·lecció "El cau de la rabosa", publicat pel Col·lectiu el Surar.

Saló d’actes de l’Ajuntament de Llutxent.

A continuació, visita guiada a llocs esmentats en el monogràfic i espais emblemàtics de la localitat i sopar.

Col·labora el Col·lectiu el Surar.

Dissabte 29 juny

11.30 h “Les cendres de la revolució: els arxius i les biblioteques de la Vall d’Albaida i la Guerra Civil”. Una nova visió sobre les masses documentals destruïdes, però també de les conservades, durant la Guerra Civil.

– Conferència de Vicent Terol i Reig, doctor en Història per la Universitat de València; director de l’Arxiu Municipal d’Ontinyent i d’Alba – Revista d’estudis Comarcals de la Vall d’Albaida.

Auditori muncipal de la Pobla del Duc.

A continuació, visita guiada als refugis de la Guerra Civil.

Divendres 5 juliol

20.00 h “El patrimoni material de la Guerra Civil a la Vall d’Albaida. Recurs turístic i cultural”. Presentació de l’arqueologia bèl·lica a la comarca i la seua integració en circuits de turisme cultural, ambiental i etnològic.

– Conferència d’Agustí Ribera i Gomes, responsable del Servei Arqueològic d’Ontinyent i director del MAOVA.

MAOVA d’Ontinyent. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Review Overview

Summary

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *