La “cope”, com l’anomenen familiarment els alcudians, és hereva directa de la fusió de dos grans  sindicats agrícoles creats en les primeries del passat segle: el “Sindicat Agrícola la Vidriola Alcudiana”, cooperativa d’accent republicà creada en 1908, i el “Sindicat Agrícola La Protectora de Sant Andreu”, creada en 1912 pels impulsors locals del catolicisme social.

La CANSO és, hui, la més important institució de l’economia agrícola del poble de l’Alcúdia i un dels nuclis més importants de l’activitat social, amb 2.200 socis. De la mateixa manera, la Caixa Rural de l’Alcúdia, antiga secció de la cooperativa que, encara que hui ja és independent, continua molt lligada a la seua matriu, concentra el 60% dels dipòsits bancaris de la localitat.

A hores d’ara, la CANSO comercialitza la producció d’unes 20.000 fanecades agrícoles. Els cítrics i els caquis són els productes estrella, i el mercat exterior el seu destí en un 80 %. Encara que, evidentment, hui en dia l’agricultura no és l’activitat econòmica més important de l’Alcúdia, la prova de que la CANSO i la Caixa Rural continuen sent força apreciades per la ciutadania és que tenen molts més socis que llauradors hi ha al poble. També la CANSO presenta una fisonomia industrial, en donar faena en les tasques del camp i en els magatzems de confecció a prop de 1.500 persones en els moments àlgids de campanya.

Els membres de la corporació consideren que  “cal fer un reconeixement públic a l’aportació que, per al desenvolupament social i econòmic de l’Alcúdia, ha tingut i té el fenomen del cooperativisme agrícola”  i atorguen a la CANSO la Insígnia d’Or de l’Ajuntament.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Review Overview

Summary

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *