El nou Museu Històric i Artístic 'Casa del Pou’ de la Llosa de Ranes obrirà les seues portes el proper dissabte amb el propòsit de donar a conèixer el patrimoni etnològic i tradicional del municipi als seus propis veïns i visitants. Aquest nou espai cultural s'ubica a la Casa del Pou, un edifici construït a finals del segle XIX a l'antic Camí Reial de la localitat i rehabilitat ara a través de diferents programes d'Escoles Taller.

A l'acte d'inauguració del nou museu està confirmada la presència del president de la Diputació de València, Alfonso Rus; i de la diputada de Cultura, Maria Jesús Puchalt.

El projecte museogràfic ha estat concebut per Ferran Díaz i José Aguilar i realitzat per l'Ajuntament de la Llosa de Ranes amb la coordinació del Museu Valencià d'Etnologia. El seu plantejament intenta combinar la presentació del patrimoni etnològic i tradicional amb una proposta escenogràfica diferent i nova, carregada de simbolisme i on el discurs i el contingut prevalen per sobre de la quantitat d'objectes exposats.

El museu s'articula en base a dos grans àrees de contingut. A la primera es mostra la singularitat de La Llosa de Ranes: la cooperativa de gran activitat a la comarca; la 'dansa del vetlatori', que es va ballar als municipis de la Costera fins a finals del segle XX; i el barri de París, demarcació del municipi referent a l'emigració que molts veïns varen haver d'emprendre cap a la capital francesa per millorar la seua condició econòmica.

Així mateix, el nou museu disposa d'una sala orientada a albergar exposicions temporals, a la qual s'accedeix a través d'un espai dedicat al "museu participat", lloc en el qual es mostraran fotografies i objectes donats pels habitants de La Llosa.

La segona planta està concebuda com el 'museu fora del museu'. Es presenten els llocs més interessants del municipi, i es convida al visitant a acudir a cadascun d'ells: l'ermita de Santa Anna, les fonts, els Banys… La planta es remata amb un panell dedicat als oficis més característics de la localitat: la indústria del formatge, els mobles, la pansa, el guix o els picapedrers, entre d'altres.

El nou museu, en el seu conjunt, s'ha realitzat amb la intenció de disposar d’un espai modern, fàcil de mantenir i renovar, capaç de mostrar la realitat de La Llosa de Ranes, que permeta presentar el municipi als visitants i que resulte una infraestructura que funcione com un contenidor viu de l'activitat cultural local.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Review Overview

Summary

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *