Els bàndols moro, cristià i contrabandista ja tenen qui els representa. Després de l’emotiu acte de la presentació de les regines, capitans i abanderats el passat dissabte al teatre Joan de Joanes i de l’ambaixada infantil el passat diumenge, La Font de la Figuera dóna la benvinguda oficialment a les seues festes.

El pròxim dijous, la jornada s’obrirà amb un volteig general de campanes, amb posterior romeria per la vesprada fins a l’ermita de Santa Bàrbara, en la qual i després d’una missa, es portarà la Santa a la població acompanyada pels sorolls dels trabucs. Un vegada a la localitat, sonarà l’Himne a la Festa interpretat per La Lira Fontiguerense, amb posterior traca, i es realitzarà el pregó de festes, quedant oficialment inaugurades les festes del 2013. A més, eixa nit i la del pròxim dissabte una cercavila recorrerà els carrers de la població, amenitzada per músics de La Lira Fontiguerense.

L’acte més emblemàtic, l’’Entrada, tindrà lloc el divendres 6 de desembre, dia gran de les festes de moros, cristians i contrabandistes, al qual li precedirà una missa presidida pel bàndol cristià i una entrada de bandes. Ja a la vesprada, a les 18:00 h, els cristians iniciaran la segon desfilada d’aquestes festes. A aquests actes també els acompanyaran una guerrilla mora i cristiana en la qual els bàndols lluitaran per la victòria, els dies 6 i 7 respectivament. A més, també es celebraran les tradicionals ambaixades aquests dos dies, és a dir, l’enfrontament entre els ambaixadors d’aquests bàndols que finalitzarà en lluita per apoderar-se del castell.

Dissabte 7, segon dia de festes, una diana recorrerà els carrers de la població i una missa de comparses presidida, aquesta vegada pel bàndol moro, s’oficiarà a les 10:30 h. A les 11:30 h. tindrà lloc una desfilada de comparses encapçalada pel mateix bàndol. Ja a la vesprada, tindrà lloc la guerrilla i ambaixada cristiana, i a les 19:30 h la processó a Santa Bàrbara.

L’última desfilada d’aquestes festes es celebrarà el dia 8 de desembre a les 11:30 h. del matí i al voltant de migdia, el “Contrabando”, en el qual els contrabandistes es dirigiran al peu del castell per parlamentar amb els cristians, i en no existir entesa ambdós bàndols acabaran amb un gran «Contrabando». Finalment, s’iniciarà el Despojo, la conversió de l’exèrcit moro al cristianisme, cosa que motivarà la pau entre els dos exèrcits acompanyant la Santa de nou fins a l’ermita. Un vegada allà, el President proclamarà els nous càrrecs per a les pròximes festes.

Tal com ha manifestat el president de la Confraria i Junta de Festers de Santa Bàrbara, Andrés Portillo Sanchis, «fa més de 270 anys que portem vivint unes festes que des de la Junta hem preparat amb molta il·lusió. Espere que gaudim de la música, el color i la il·lusió que es desprèn d’unes festes tan emblemàtiques com són els nostres moros, cristians i contrabandistes».

Per la seua banda, el regidor de festes, Vicent Calatayud Ridaura, ha volgut fer una crida a totes i tots els veïns, veïnes i visitants convidant-los a gaudir d’unes festes tan nostres, amb tots els seus millors desitjos. “Espere que la llum, la pòlvora, l’art i el colorit siguen els protagonistes de la Font estos dies i que puguem viure’ls amb total intensitat”, ha manifestat Calatayud.

El portaveu de l’Ajuntament i regidor de Turisme, Vicent Muñoz Jordà, ha volgut felicitar els representants dels tres bàndols, comparses i en general a tot el poble i recordar que “des de l’Ajuntament es continuarà treballant per a que estes festes tinguen el reconeixement que es mereixen, perquè és en elles on la gent mostra el millor que té. La germanor, l’amistat i la concòrdia es respiren per cada racó de la Font estos dies i aquesta és la senya d’identitat més important i rellevant d’aquestes festes i així ho hem de transmetre”. 

El bàndol cristià estarà custodiat per la filà Bàrbares, en la qual recau la capitania, mentre que la bandera la tindran els germans Irene i Raimon Gramage Asensi. Respecte al bàndol moro, la filà Iemenies ostentarà la capitania i la filà Zulaicas la bandera. I, finalment, de forma particular, Milagros Cambra i González i la seua família seran capitans pel bàndol contrabandista en la qual Isabel Garrigós Laosa, será l’abanderada.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Review Overview

Summary

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *