El documental tracta la història dels 15.000 valencians que van emigrar entre 1906 i 1920 al Canadà i els Estats Units, fugint de la misèria i dels abusos i a la recerca d'un futur que ací no tenien. Els emigrants procedien sobretot de la Marina Alta i la Safor, i altres de  la Marina Baixa, l’Alcoià, el Comtat, la Ribera, la Vall d’Albaida, la Costera, la Plana i el Racó d’Ademús, tot i que n’hi havia de quasi totes les comarques valencianes.

Els valencians es van instal·lar majoritàriament a Nova York i Connecticut, i al principi van treballar sobretot en la construcció, el manteniment de vies de tren i de carreteres i les mines de carbó, però a poc a poc buscaven treballs més regulars i suportables en les fàbriques tèxtils i de la costa est.

Encara que alguns s'hi van quedar per a sempre, la majoria van tornar com a conseqüència de les dues crisis econòmiques que van partir els Estats Units (la post-bèl·lica del 1921 i la Gran Depressió iniciada el 1929).

Els documentals expliquen que aquella va ser, sobretot, una emigració d'homes; però hi ha pobles, com Pego o Pedreguer, on les dones que se n'anaren representaven entre el 10 i el 20 del cent del total.

El projecte Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York està produït i dirigit per InfoTV (https://www.facebook.com/infotv.valencia) i es concretarà en una sèrie de quatre documentals i un llibre, després d’una investigació exhaustiva i entrevistes a més de 700 descendents dels emigrants que se n’anaren, i ha comptat amb el suport de 50 entitats i institucions.

Projeccions

Les projeccions de la UPV inclouran un col·loqui amb el públic assistent i  tindran lloc en les dates i campus següents:

– Dijous 28 de maig, 19 h, al Campus de Vera (Paranimf).
– Divendres 29 de maig, 19, al Campus d'Alcoi (sala de graus Roberto García Payà).

Entrada lliure. Capacitat limitada.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Review Overview

Summary

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *