La cita va servir per presentar totes les activitats programades i per inaugurar l’exposició “Ballar el moro: danses festives de moros i cristians a la Mediterrània occidental” que romandrà oberta a la sala Joan de Joanes de Bocairent fins el 14 de febrer en coincidència amb les festes patronals a sant Blai. La mostra produïda pel Museu d’Etnografia de Barcelona, l’associació cultural Joan Amades i la Universitat Rovira i Virgili està comissionada per Raül Sanchis Francés i recull “els rastres dels balls festius d’arrel tradicional on el moro fingit, contraposat o no al cristià representava –o representa encara– un paper rellevant” amb la intenció de “posar de relleu les similituds i les peculiaritats de les festes i dels balls de moros i cristians”.

A més de l’exposició, la programació es completarà a Bocairent amb la recuperació del ball autòcton per part de la filà de Moros vells el 7 de febrer de vesprada (17.00 h), una fita no aconseguida des del 1986. El ball dels moros de Bocairent està inspirat en diverses cançons populars i sarsueles de les acaballes del segle XIX i principis del XX i enguany s’interpretarà com antigament el dia de la festivitat de sant Blai a la porta de les cases del capità i de l’alferés de la filà.

Per al regidor de Cultura de Bocairent, Xavier Molina, la iniciativa “té nombrosos aspectes positius com és reviure una dansa perduda durant trenta anys alhora que afegim un component cultural més als nostres Moros i cristians”. Però, a més, Molina destaca “el caràcter col•laboratiu creat arran d’aquesta proposta entre quatre pobles amb tantes potencialitats culturals i socials si van de la mà com en aquesta ocasió”.

Alejandro Muñoz – Empresa Multiservicios te ha ofrecido esta noticia

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Review Overview

Summary

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *