Baix el lema de "Volem que el Xúquer arribe a la mar" ha tingut lloc aquest matí una concentració on han participat centenars de persones procedents de distints pobles de la Ribera i d’altres comarques.

La concentració ha tingut lloc en el pont de pedra de Cullera sobre el Xúquer i l’objectiu era denunciar, per una part, el no establiment de cabals ecològics per al riu, incomplint la Directiva Marc de l’Aigua, i per altra part, la proposta de la Conselleria de Medi Ambient de deixar sense cabal ecològic al Xúquer des de l’assut de la Marquesa, o siga els últims 4 km de riu. D’aquesta manera sols es garantiria que l’aigua per al transvasament Xúquer-Vinalopó, però no per a l’estuari.

Entre els assistents representants de PSOE, Compromís, Esquerra Unida i Esquerra Republicana. Nombrosos regidors i regidores de pobles de la Ribera, els alcaldes d’Albalat de la Ribera, Joan Baptista Ferrando i de Riola, Manuel Anaya o el diputat de les Corts Valencianes Lluís Torró. També representants de sindicats i grups ecologistes com WWF, Seo/Birdlife, Agró, Ecologistes en Acció, CCOO, Intersindical, Ca Revolta o la Fundació per una Nova Cultura de l’Aigua.

MANIFEST: VOLEM QUE EL XÚQUER ARRIBE A LA MAR

Bon dia amics i amigues. Com d’important és la vostra presència! Una vegada més necessitàvem el vostre suport i heu acudit!

Des de desembre de 2009 la demarcació del Xúquer hauria de comptar amb un nou Pla de Conca que donara compliment a la Directiva Marc de l’Aigua. Aquesta té com a objectiu assolir el bon estat de totes les masses d’aigua en 2015, així com l’ús sostenible a llarg termini dels recursos hídrics. En l’actualitat, març de 2011, la conca del Xúquer acumula tres anys de retràs en l’elaboració del Pla Hidrològic de Conca i aquest procés es troba paralitzat “de facto”, al mateix temps que el deteriorament ambiental avança a marxes forçades.

Una de les principals conseqüències és que continuen sense establir-se règims ecològics de cabals en els rius i zones humides, el que ocasiona un important deteriorament de la biodiversitat, arribant, fins i tot, en els darrers anys a assecar-se trams del riu a Conca, Albacete o València. El Xúquer continua sense cabals ecològics i malgrat la important quantitat d’aigua acumulada en els embassaments, no hem deixat de denunciar situacions de falta de cabal en els darrers mesos, tant siga a l’Albaida, a Antella o a Sueca. De fet el passat mes de desembre durant 8 dies el cabal del Xúquer per l’assut de Cullera, situat a 10 km de la desembocadura en el terme de Sueca, va ser pràcticament nul.

Dins d’aquesta situació de falta de respecte pel nostre riu i els nostres ecosistemes, resulta completament inacceptable la proposta que ha fet la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge de la Generalitat Valenciana de deixar sense cabal l’estuari del Xúquer. Les autoritats polítiques, que haurien de defensar i treballar per la millora del medi ambient, pretenen que no hi haja cabal en els darrers 4 km de riu. Pretenen que el riu no acabe en la mar, sinó en l’assut de la Marquesa.

A partir d’aquest punt, sols s’asseguraria que l’aigua del Xúquer es trasvasse cap a Alacant, a través de la conducció Xúquer-Vinalopó. Pretenen que el riu no desemboque en la mar sinó en la Bassa de San Diego a Villena on finalitza aquest transvasament.

Aquesta proposta incompleix la Directiva Marc de l’Aigua i les condicions de la Unió Europea per al transvasament Xúquer-Vinalopó, fixades el 23 de desembre de 2006, quan es va traslladar la presa des de Cortés de Pallàs a l’Assut de la Marquesa. Aquestes eren dues d’eixes condicions:

-Es determinarà el règim ecològic del riu, establint el cabal ecològic d’acord amb els criteris establerts per la Directiva Marc de l’Aigua. No es realitzarà cap transvasament sense haver determinat el seu cabal ecològic.

-Ha de quedar assegurat l’equilibri ecològic en l’estuari del riu de forma que mantinga i millore el seu estat actual.

Estem atrapats entre la desídia del Ministeri de Medi Ambient -que no compleix la Directiva Marc de l’Aigua ni fixa els cabals ecològics- i la cobdícia i el saqueig ambiental de la Generalitat Valenciana a la que no li preocupa, en absolut, la salut dels nostres rius.

Estem atrapats entre la voracitat dels regants i governants de Castella-la Manxa que espremen i sobreexploten el nostre riu i la voracitat d’especuladors i governants valencians als que només els preocupa els seus interessos econòmics.

Però des de la Ribera, des de tot el País Valencià no hem de parar, no hem de baixar la guàrdia si volem que els nostres fills i nets coneguen aquest riu que ha estat sempre el riu valencià per excel•lència, el cor de l’aigua per als valencians. Un riu que durant molts segles, ha alimentat una agricultura llegendària d’horts, arrossars i tarongerars. Que ha mantingut l’Albufera sana i plena de via. I que després de tot açò, encara arribava a Cullera viu i amb força, fertilitzant la mar i renovant la sorra de les platges. És a dir volem al nostre Xúquer, però no com està ara, el volem ple de vida, net, amb suficient aigua. I volem que arribe fins a la mar.

Pel compliment de la Directiva Marc de l’Aigua! Per una Nova Cultura de l’Aigua!

Cabals ecològics ja! No a la proposta de cabal 0 per a l’estuari del Xúquer!

Visca el Xúquer Viu!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Review Overview

Summary

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *