El Ple de l’Ajuntament aprova dues mocions contra l’ATC a Zarra

A falta d’una, l’ajuntament d’Alginet aprova el mateix dia dues mocions per majoria absoluta, manifestant la seua oposició a la instal•lació del Magatzem Temporal Centralitzat a Zarra i demanant un calendari per al tancament ordenat de totes les centrals nuclears espanyoles.

El passat mes de setembre, arribats al punt d’urgències, aparegueren al Ple Municipal d’Alginet dues mocions en contra del Cementeri Nuclear a Zarra.

Una, presentada pel PSPV, venia a recollir el sentir d’entitats i organitzacions socials valencianes i l’acord que s’havia pres tant a les Corts Valencianes com en la Federació Valenciana de Municipis, en la qual es demanava únicament que l’ajuntament “manifestara la seua oposició radical a la instal•lació en el municipi valencià de Zarra de l’ATC o cementeri nuclear”. L’altra, presentada per Iniciativa d’Esquerres d’Alginet (IdEA), a més de manifestar eixe mateix rebuig, i d’instar a les Corts Valencianes a que es manifestara en eixe mateix sentit, demanava també “la supeditació de qualsevol decisió sobre l’emmagatzenament dels residus nuclears a l’elaboració i implementació efectiva d’un pla de tancament de les centrals nuclears espanyoles”.

En principi, els portaveus d’aquests dos grups es posaren d’acord en consensuar-ne una sola, introduint en la moció d’IdEA la referència a que es recolzara la proposta de resolució feta per la Federació de Municipis i es corregira la petició a les Corts, atés que eixe acord ja s’havia pres a principi de setmana. I semblava que aquesta moció consensuada anava a comptar amb la unanimitat del Ple, en tant que només el portaveu del PP s’havia manifestat anteriorment a la sessió, fent una única indicació en el sentit de corregir també que s’haguera d’instar a les Corts, ja que l’acord, com en eixe moment era de tots sabut, ja l’havien pres per unanimitat.

No obstant, en els torns de paraula, començà a visualitzar-se clarament, d’una banda, un sector més antinuclear que apostava per les energies alternatives (IdEA-BLOC-PSPV) i que reclamava, tal com deia la pròpia moció, la necessitat d’establir el pla de tancament de les centrals nuclears, com a mesura més coherent i responsable amb el rebuig a l’establiment de l’ATC a Zarra, ja que la millor gestió dels residus passa per començar a reduir la quantitat dels que estan generant-se. D’altra banda, un sector més bé pronuclear (Gent d’Alginet) que al•legava la necessitat de la energia nuclear per una suposada dependència espanyola de les importacions d’electricitat francesa, i un pretés menor cost de producció. I al mig, un Partit Popular dubtós, que semblava, més que res, que volia sumar-se al clima anti residus nuclears que viu ara mateix la societat valenciana, encara que no sabia com, tal com li recriminà la portaveu de Gd’A.

I sembla que la crítica fou ben rebuda, ja que, per no quedar-se al descobert, el propi alcalde impedí que es poguera votar la que havia quedat com única moció consensuada, i que reclamava el pla de tancament progressiu, i vulgué tancar el punt de l’ordre del dia fent una defensa de la producció d’electricitat d’origen nuclear.

Però així, en no poder-se votar la moció consensuada, es passà a la votació de les dues originàries que acabaren sent aprovades per majoria absoluta. La que presentà el PSPV, amb 16 vots a favor i la única abstenció de la portaveu de Gent d’Alginet; i la que presentà IdEA amb 9 vots a favor, els de IdEA, BLOC, PSPV i un regidor del PP, i l’abstenció de la resta de regidors del PP (7) i la portaveu de Gd’A.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Review Overview

Summary

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *